sobota, 9 czerwca 2012

Pasta Carbonara czyli makaron z bekonem


Składniki:

1 łyżka oliwy z Oliwek
40 gr. masła
100 gr. bekonu
3 jajka
2 łyżki Mleka
1 łyżka świeżego Tymianu (ja dodałam suszonego)
sol, pieprz
Makaron 400 gr.
50 g oliwek
50 g parmezan

Przygotowanie: 
 

Olej z masłem rozgrzać na patelni, aż się olej z masłem zmiesza pieniąc. Dodaj bekon smażąc aż do mocnego zrumienienia. W misce wymieszać jajka z mlekiem i ziołami. Doprawić sola i pieprzem do smaku 


Makaron ugotować (ale nie rozgotować!) Dobrze odcedzić.
 Makaron z wymieszanymi jajkami dodać do bekonu na patelni. 

 Smażyć na wysokiej temperaturze ok. 30 sekund , aż do pierwszego ścięcia się mieszanki jajecznej. 
Następnie połowę parmezan mieszamy z makaronem, dodajemy na wierzch oliwki i posypujemy resztką sera. 



SMACZNEGO :))) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz